KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 9-10 LISTOPADA 2019 R. INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Gnocchi Al. Sugo D’oca, czyli Kopytka w sosie z gęsi

Jest to typowy przepis kuchni regionu Włoch – Umbrii.Autorem  przepisu jest mama właściciela naszej restauracji, Pani Gabriella, nazywana przez wielu naszych gości „Babcią Gabriellą”.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Sos: Zetrzeć na tarce na grubych oczkach marchew i kawałek selera. Poddusić na gorącej oliwie w garnku, dodać kawałki mięsa z gęsiny. Poddusić wszystko z warzywami, po czym dodać wino. Dusić wszystko na małym ogniu około godziny dolewając (jeśli trzeba) wino lub wywar mięsny / warzywny (jeśli mamy). Następnie dodać pomidory z puszki i całość gotować kolejne 30 minut. Pod koniec gotowania wyjąć mięso z sosu, i „porwać” lub pokroić na małe kawałki po czym wrzucić z powrotem do sosu by mięso nabrało smaku. Doprawić solą,dobrze wymieszać gotując na małym ogniu ostatnie 3 minuty.
  2. Kopytka: Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Przepuścić przez maszynkę i zagnieść z mąką. Po czym uformować wałeczki i pokroić na kopytka  Ugotować tak przygotowane kopytka w osolonej wodzie, wyjąć wtedy, gdy wypłyną na wierzch wody  Polać sosem i posypać startym serem „pecorino”.

Il Caminetto

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →