Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Gęsie udka confite

Umyte i osuszone udka nacieramy świeżym pieprzem i czosnkiem . Następnie obkładmy liśćmi laurowymi i tymiankiem . Wszystko zalewamy tłuszczem i dusimy 2,5 h na bardzo małym ogniu. Tak przygotowane mięso jest miękkie i gotowe do serwowania.

Poleca Szef kuchni Restauracji "Inspiracja" w Pałacu Kościeszy z Przyjaźni

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.