Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Pierś Gęsia Sous Vide z owocami

W moździerzu rozcieramy kolendrę , skórkę pomarańczową oraz brązowy cukier . Tak przygotowane przyprawy wcieramy pod skórkę piersi gęsiej. Pierś podsmażamy na złocisty kolor od strony skóry , następnie pakujemy próżniowo i gotujemy sous vide 30 min. w temperaturze 64,5 stopnia. Jabłka podsmażamy wraz z cebulką i drylowanymi śliwkami na maśle na koniec dodając sok z woreczka uzyskany podczas gotowania. Na tak podsmażonych owocach układamy skrojona pierś gęsią.

Poleca Szef kuchni Restauracji "Inspiracja" w Pałacu Kościeszy z Przyjaźni

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.