KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 9-10 LISTOPADA 2019 R. INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Pierś Gęsia Sous Vide z owocami

W moździerzu rozcieramy kolendrę , skórkę pomarańczową oraz brązowy cukier . Tak przygotowane przyprawy wcieramy pod skórkę piersi gęsiej. Pierś podsmażamy na złocisty kolor od strony skóry , następnie pakujemy próżniowo i gotujemy sous vide 30 min. w temperaturze 64,5 stopnia. Jabłka podsmażamy wraz z cebulką i drylowanymi śliwkami na maśle na koniec dodając sok z woreczka uzyskany podczas gotowania. Na tak podsmażonych owocach układamy skrojona pierś gęsią.

Poleca Szef kuchni Restauracji "Inspiracja" w Pałacu Kościeszy z Przyjaźni

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →