Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Bigosik wielowarzywny na słodko z gęsim smalcem

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na gęsim smalcu. Cukinię, patison, kalarepę i marchewki pokroić i dusić z cebulką. Dodać żurawinę. Jabłka upiec w całości. Miąższ z jabłek dodać do bigosiku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Autor: Andrzej Karbowski


Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.