Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Gęś Normandzka

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
  2. Obrać i posiekać szalotki.
  3. Obrać 2 jabłka i pokroić w małe
    ćwiartki.
  4. Podsmażyć gęś ze wszystkich stron na patelni (najlepiej teflonowej) i
    usunąć nadmiar tłuszczu.
  5. Polać gęś Calvadosem i flambirować. Następnie dodać szalotki, posiekane
    jabłko, czosnek w mundurku, tymianek, liść laurowy i gałkę muszkatołową.
  6. Doprawiać solą i pieprzem, wymieszać, dodać wytrawny cydr i doprowadzić
    do wrzenia. Następnie przelać do naczynia do pieczenia, pokryć papierem do
    pieczenia, posmarowanym gęsim tłuszczem i piec 30 minut.
  7. Pokroić i dodać pozostałe jabłka, rozłożyć je wokół gęsi i gotować przez
    20 minut, polewając raz lub dwa razy gęś i jabłka sosem.
  8. Gdy gęś będzie gotowa, umieścić ją w półmisku, otoczyć jabłkami i trzymać
    w cieple.
  9. Usunąć nadmiar tłuszczu z sosu, dodać śmietanę i gotować 2 minuty,
    miażdżąc plasterki jabłek widelcem.
  10.  Doprawić
  11. Blendować sos, wlać do sosjerki i podawać gorące.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.