Gęś Normandzka
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
- Obrać i posiekać szalotki.
- Obrać 2 jabłka i pokroić w małe
ćwiartki. - Podsmażyć gęś ze wszystkich stron na patelni (najlepiej teflonowej) i
usunąć nadmiar tłuszczu. - Polać gęś Calvadosem i flambirować. Następnie dodać szalotki, posiekane
jabłko, czosnek w mundurku, tymianek, liść laurowy i gałkę muszkatołową. - Doprawiać solą i pieprzem, wymieszać, dodać wytrawny cydr i doprowadzić
do wrzenia. Następnie przelać do naczynia do pieczenia, pokryć papierem do
pieczenia, posmarowanym gęsim tłuszczem i piec 30 minut. - Pokroić i dodać pozostałe jabłka, rozłożyć je wokół gęsi i gotować przez
20 minut, polewając raz lub dwa razy gęś i jabłka sosem. - Gdy gęś będzie gotowa, umieścić ją w półmisku, otoczyć jabłkami i trzymać
w cieple. - Usunąć nadmiar tłuszczu z sosu, dodać śmietanę i gotować 2 minuty,
miażdżąc plasterki jabłek widelcem. - Doprawić
- Blendować sos, wlać do sosjerki i podawać gorące.