Pasztet z Gęsi
Do gotowania mięsa: 10 liści laurowych , 10 ziarenek ziela angielskiego, 10 kulek pieprzu, 1 kostka bulionowa
Mięso wieprzowe, wołowe i gęsie myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Wkładamy marchewkę, pietruszkę i seler, garść grzybów i przyprawy do mięsa. Gotujemy do miękkości. Możemy użyć szybkowaru. Z wywaru wyciągamy mięso i warzywa. Olewamy 300 ml wywaru i w części namaczamy kajzerki. W pozostałym gotujemy wątróbkę 10 minut. Po przestygnięciu wszystkie ugotowane składniki mielimy trzykrotnie.
Cebulę kroimy i przysmażamy na oleju na złoto. Po czym mielimy. Kajzerki nasączone wywarem z ugotowanego mięsa, także przepuszczamy przez maszynkę. Masę z mięsa, warzyw i kajzerek mieszamy dodając jajka, sól, pieprz, paprykę i gałkę muszkatołową. Jeśli masa jest za sucha, możemy dodać wywaru z mięsa. Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i posypać bułką tartą. Wkładamy masę pasztetową. Formę z pasztetem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Pieczemy przez godzinę. Pasztet najlepiej smakuje po 2 dniach.
Autor : Agnieszka Bożek