Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

GĘŚ DUSZONA W KAPUŚCIE Z JABŁKAMI

Pokrojone w małe kawałki mięso gęsich udek posolić, lekko oprószyć majerankiem i mąką, włożyć do garnka i podlać niewielką ilością wody. Przykryć i gotować. Gdy mięso będzie miękkie, dodać poszatkowaną kapustę i dalej razem gotować. Następnie dodać starte jabłka i jeszcze chwilę poddusić. Przed podaniem doprawić potrawę stopionym tłuszczem gęsim, wymieszanym z łyżką mąki.

 
Autor: Anna Malcan

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.