Udko z gęsi confit z maślanymi ziemniakami aromatyzowanymi dymem wiśniowym, miętowym jabłkiem, kapustą cherry i sosem jarzębinowym
Ten przepis został dodany przez restaurację WRÓBLÓWKA HOTEL RESTAURACJA.
UDKO GĘSIE Udko marynujemy w roztworze solnym 10% przez 30 minut. Rozpuszczamy tłuszcz gęsi i dusimy udko confit (przez około 2-3 godziny). Dorzucamy tymianek, rozmaryn i czosnek. JABŁKO Jabłko w łupince wakujemy z miętą i gotujemy sous vide przez 45 minut w 65 stopniach ZIEMNIACZKI Ziemniaczki gotujemy w maśle. Ugotowane obieramy z łupiny i owędzamy dymem wiśniowym. KAPUSTA CHERRY Kapustę siekamy, dusimy na maśle. Na osobnej patelni podsmażamy boczek. Pod koniec obróbki cieplnej dodajemy odrobinę octu, przypraw, starte jabłuszko, boczek i podlewamy wiśniówką. SOS JARZĘBINOWY Jarzębinę podsmażamy na maśle, podlewamy wywarem demi glace, redukujemy i doprawiamy do smaku. PALCE LIZAĆ!!! SMACZNEGO!