Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Udko z gęsi confit z maślanymi ziemniakami aromatyzowanymi dymem wiśniowym, miętowym jabłkiem, kapustą cherry i sosem jarzębinowym

Ten przepis został dodany przez restaurację .

UDKO GĘSIE Udko marynujemy w roztworze solnym 10% przez 30 minut. Rozpuszczamy tłuszcz gęsi i dusimy udko confit (przez około 2-3 godziny). Dorzucamy tymianek, rozmaryn i czosnek. JABŁKO Jabłko w łupince wakujemy z miętą i gotujemy sous vide przez 45 minut w 65 stopniach ZIEMNIACZKI Ziemniaczki gotujemy w maśle. Ugotowane obieramy z łupiny i owędzamy dymem wiśniowym. KAPUSTA CHERRY Kapustę siekamy, dusimy na maśle. Na osobnej patelni podsmażamy boczek. Pod koniec obróbki cieplnej dodajemy odrobinę octu, przypraw, starte jabłuszko, boczek i podlewamy wiśniówką. SOS JARZĘBINOWY Jarzębinę podsmażamy na maśle, podlewamy wywarem demi glace, redukujemy i doprawiamy do smaku. PALCE LIZAĆ!!! SMACZNEGO!

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.