Gęś owsiana z miodem pitnym, z zielonymi kopytkami, jabłkami w majeranku i czerwoną kapustą
Gęś myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie nacieramy pastą sporządzoną z soli, przeciśniętego przez praskę czosnku, oleju...
Gęś myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie nacieramy pastą sporządzoną z soli, przeciśniętego przez praskę czosnku, oleju...
Skrzydła kroimy na mniejsze kawałki, by zmieściły się do garnka, zalewamy wodą, gotujemy ok 20 minut. Cebulę obieramy, kroimy w gruba...
Kołduny Żołądki gęsie gotujemy w buli9one warzywnym do miękkości, następnie luzujemy z błon. Uzyskane czyste mięso łączymy z wcześniej...
Udka umyć, osuszyć. Marynujemy solą, pieprzem, majerankiem ok. 12h. Następnie zalewamy tłuszczem i confitujemy w temp. 150 stopni C...
Wszystkie składniki myjemy, warzywa obieramy. Zalewamy zimną wodą (garnek 20l), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz przyprawy....
-
-
-
Na farsz do pierogów gęś gotujemy do miękkości w wywarze z marchwi, selera, pietruszki, pora, ziela angielskiego, listka...
Pieczoną gęsinę mielimy dwukrotnie razem z czosnkiem i obgotowaną wątróbką. Cebulkę usmażyć na złoty kolor na gęsim tłuszczu i...
Pierś z gęsi oczyszczamy, myjemy, peklujemy i wędzimy. Ugotowany burak marynujemy 24h: octem, octem jabłkowym, cukrem, miodem i świeżym...
Gęsie żołądki dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki/w miarę potrzeby przepłukać wrzącą wodą/ Cebulę pokroić w drobną...
Trybowane udo z gęsi, przyprawiane solą, pieprzem oraz rozmarynem i jałowcem. Konfitowane w tłuszczu gęsim .
Nakrawamy pierś od strony skóry tak aby nie naciąć mięsa, marynujemy w przyprawach, czosnku i tłuszczu gęsim na 48godzin....
Wykonanie: gęś natrzeć solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Piec ok. 2,5h w temperaturze 160 stopni. Gdy gęś będzie miękka,...
Gęsinę marynujemy w wyżej wymienionych przyprawach przez 48 h. Po tym czasie palimy siano mieszamy z solą a następnie wkładamy...
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.
Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.