Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Karolina Bytner - 3 potrawy z jednej gęsi

I. Delikatny Rosołek z kaszą:

Mięso z gęsi umyć, następnie włożyć do garnka, całość zalać zimną wodą. Dodać rozgnieciony czosnek, liść laurowy, sól oraz pieprz.
Całość gotować około 3-4 godzin na wolnym ogniu, aż mięsko stanie się miękkie. Warzywa obrać i pokroić w drobne paski (można zatrzeć na tarce o dużych oczkach). Jedną marchewkę wrzucić w całości (będzie wykorzystana do risotto). Gdy mięso będzie już miękkie, a rosół esencjonalny, należy wyjąć mięso, a następnie do wywaru dodać warzywa i gotować je w nim, aż do miękkości. Odlać dwie szklanki wywaru do risotto. Kaszę jęczmienną ugotować osobno z dodatkiem soli oraz pieprzu. Kaszę po ugotowaniu należy odcedzić i dodać do gotowego wywaru. Mięso wyjęte z wywaru należy drobno pokroić i dodać do rosołu. Tak przygotowana zupa jest pysznym daniem, a szczególnie dla małych dzieci. Moim 16 miesięcznym bliźniakom, bardzo smakowała!

 II. Gęś w wiśniowym sadzie :

Pierś z gęsi umyć, skórę naciąć. Kolendrę, goździki, gałkę muszkatołową oraz cynamon wymieszać i utrzeć. (Można wszystkie skłądniki wsypać do torebki i ugnieść wałkiem od ciasta). Następnie wcześniej przygotowane piersi obsypujemy marynatą, ale tylko do storny mięsa układamy w żarodpornym naczyniu i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia pierś wyjmujemy i smażymy (tylko od strony skóry). Po kilku minutach odlewamy tłuszcz i na zupełnie suchej patelni smazymy pierś od strony mięsa. Tak przypieczoną pierś z powrotem przekłądamy do naczynia żarodpornego.
W międzyczasie obieramy gruszki, kroimy je na pół, przesmażamy na patelni, a następnie układamy na blaszce wyłożonej pergaminem lub folią. Obsypujemy świeżym rozmarynem i wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Resztę składników czyli kompot i wino, wylewamy na patelnię i dodajemy przyprawy: 3 gałązki rozmarynu, miód, ocet balsamiczny, gałkę muszkatołową oraz cynamon. Wszystko zagotowujemy. 
Następnie całą zawartość patelni przelewamy do naczynia żaroodpornego i polewamy niewielką ilością odlanego wcześniej tłuszczu. Całość zakrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, na około 1,5 - 2 h. Podczas gdy mięsko będzie się dusiło, gotujemy kaszę jęczmienną z suszonymi grzybami oraz solą i pieprzem. Odlewamy kaszę i formujemy w kulki na talerzu. Możemy ozdobić wiśniami z marynaty. Wyjmujemy upieczone gruszki oraz pierś i wszystko układamy na talerzu.
Smacznego!


III. Risotto z gęsiną:


Na pierwszej patelni rozgrzewamy oliwę i wsypujemy ryż, po chwili wlewamy po trochu rosołu. Robimy tak aż do momentu napęcznienia ryżu iwyparowania całego rosołu. W międzyczasie wsypujemy zielony groszek.
Równocześnie na drugiej patelni smażymy obrane i pokrojone w paski pieczarki, a następnie dodajemy cebulę, oraz obraną ze skóry i pokrojną w kostkę paprykę (Aby zdjąć skórę z papryki należy ją na chwilę zapiec w piekarniku, a następnie na chwilęzakryć folią aluminiową). Kroimy w kosteczkę ugotowaną marchewkę oraz mięso z gęsi. Gdy produkty z obydwóch patelni będą gotowe łączymy je oraz dodajemy marchew i mięso. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a przed podaniem dekorujmy świeżą rucolą.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.