3 potrawy z 1 gęsi - Teresa Kropidłowska

I. Czarnina - zupa z gęsiej krwi z owocami
Włoszczyznę pokroić w kostkę, i razem z wymytymi i oczyszczonymi podrobami oraz mięsem z gęsi ugotować do miękkości. Dodać przyprawy, liść laurowy i ziele angielskie.
Owoce namoczyć i ugotować z dodatkiem cukru oddzielnie w garnuszku.
Wyjąć mięso, dodać ugotowane owoce .
Mąkę wymieszać z krwią, dodać do zupy, ostrożnie zagotować, aby się nie zważyła.
Do zupy dodać również owoce z kompotu , wg smaku i uznania .
Doprawić octem , cukrem i solą. Powinien być smak słodko-kwaśny.
II. Udka z gęsi w kapuście kiszonej
Uda umyć i osuszyć , natrzeć solą ,pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Odstawić na 1 godzinę .
Kapustę lekko przepłukać i włożyć do garnka , następnie udusić na oleju z dodatkiem kminku.
Kapustę włożyć do brytfanki.
Gęsie uda usmażyć na oleju na złoty kolor i ułożyć na kapuście kiszonej. Na patelnię po smażeniu udek wlać 0,5 szklanki wody i zagotować , następnie wlać płyn do brytfanki z kapustą i udkami.
Wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem około 1 godziny w temp 180 st C.
III. Półgęski wędzone
Piersi gęsie nacieramy solą, pieprzem ,majerankiem oraz roztartym czosnkiem.
Wkładamy do kamionkowego naczynia i odstawiamy na tydzień.
Codziennie przewracamy na drugą stronę. Wyjmujemy z garnka, opłukujemy i obsuszamy.
Wędzimy kilka godzin w zimnym dymie.
teresa-kr@wp.pl