Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

3 potrawy z 1 gęsi - Teresa Kropidłowska

I. Czarnina -  zupa z gęsiej krwi z owocami

 Włoszczyznę pokroić w kostkę, i razem z wymytymi i oczyszczonymi podrobami  oraz mięsem z gęsi ugotować do miękkości. Dodać przyprawy, liść laurowy i ziele angielskie.

Owoce namoczyć i ugotować z dodatkiem cukru oddzielnie w garnuszku.

 Wyjąć mięso, dodać ugotowane owoce .

Mąkę wymieszać z krwią, dodać do zupy, ostrożnie zagotować, aby się nie zważyła.

Do zupy dodać również owoce z kompotu , wg smaku i uznania .

 Doprawić octem , cukrem i solą. Powinien być smak słodko-kwaśny.

 
II. Udka z gęsi w kapuście kiszonej

Uda umyć i osuszyć , natrzeć solą ,pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Odstawić na 1 godzinę .

Kapustę  lekko przepłukać i włożyć  do garnka , następnie udusić  na oleju  z dodatkiem kminku.

Kapustę włożyć do brytfanki.

Gęsie uda usmażyć na oleju na złoty kolor i ułożyć na kapuście kiszonej. Na patelnię po smażeniu udek  wlać 0,5 szklanki  wody i zagotować , następnie wlać płyn do brytfanki z kapustą i udkami.

Wstawić do  piekarnika i piec pod przykryciem około 1 godziny w temp 180 st C.



III. Półgęski wędzone

Piersi gęsie nacieramy solą, pieprzem ,majerankiem oraz roztartym czosnkiem.

Wkładamy do kamionkowego naczynia i odstawiamy na tydzień.

 Codziennie przewracamy na drugą stronę.  Wyjmujemy z garnka, opłukujemy i obsuszamy.

Wędzimy kilka godzin w zimnym dymie.

 














teresa-kr@wp.pl

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.