3 potrawy z 1 gęsi - Teresa Kropidłowska

I. Brukwianka-zupa z brukwi
Do wysokiego garnka wlewamy około 3 litrów wody.
Dodajemy obraną i umytą włoszczyznę oraz skrzydła gęsie.
Brukiew obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy od razu do zupy.
Solimy i gotujemy aż brukiew będzie prawie miękka.
Jeśli mięso jest miękkie to wyjmujemy z zupy.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Dodajemy do zupy, gdy brukiew jest już prawie miękka i gotujemy aż ziemniaki będą dobre.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz cząbrem.
Można posypać natką pietruszki.
Podajemy z mięsem z gęsi.
II. Gęsie uda w korzennym sosie
Umyte udka gęsie nacieramy solą i odstawiamy na pół godziny. Kroimy na pół.
Obrane i umyte warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Udka smażymy na łyżce smalcu na złoty kolor.
W garnku topimy drugą łyżkę gęsiego smalcu, wkładamy pokrojone warzywa , na nich układamy gęsie udka, podlewamy bulionem i i dusimy pod przykryciem. W trakcie duszenia dajemy imbir, startą skórkę z cytryny, goździki ,gałkę i cukier.
Gdy mięso jest miękkie dodajemy starty chleb razowy, sok z cytryny, powidła i wino i chwilę jeszcze dusimy.
Wyjmujemy udka a sos przecieramy przez sito i doprawiamy do smaku.
III. Gęsie piersi w ziołach z jabłkami i żurawiną
Piersi z gęsi moczymy 3 godziny w lekko osolonej wodzie. Następnie osuszamy , nacieramy czosnkiem roztartym z solą i ziołami. Odstawiamy na 3 godziny w chłodne miejsce.
Brytfannę smarujemy masłem , wkładamy piersi i wstawiamy do piekarnika , bez przykrycia na pół godziny. Od czasu do czasu skrapiamy mięso wodą, ewentualnie podlewamy wodą , aby się nie przypaliło. Po tym czasie przykrywamy brytfannę i pieczemy około pół godziny
W tym czasie myjemy jabłka i przekrawamy na pół. Wydrążamy gniazda nasienne , oprószamy jabłka cukrem, i wkładamy po pół łyżeczki konfitury żurawinowej.
Jabłka układamy wokół piersi gęsi i pieczemy około pół godziny, następnie skrapiamy mięso wódką i jeszcze chwilę dopiekamy.