Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

3 potrawy z 1 gęsi - Teresa Kropidłowska

I.   Brukwianka-zupa z brukwi

Do wysokiego garnka wlewamy około 3 litrów wody.

Dodajemy obraną i umytą  włoszczyznę oraz skrzydła gęsie.

Brukiew obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy od razu do zupy.

Solimy  i gotujemy aż brukiew będzie prawie miękka.

Jeśli mięso jest miękkie to wyjmujemy z zupy.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Dodajemy do zupy, gdy brukiew jest już prawie miękka i gotujemy aż ziemniaki będą dobre.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz cząbrem.

Można posypać natką pietruszki.

Podajemy z mięsem z gęsi.

II.  Gęsie uda w korzennym  sosie

Umyte udka gęsie nacieramy solą  i odstawiamy na pół godziny. Kroimy na pół.

Obrane i umyte warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Udka smażymy na  łyżce smalcu na złoty kolor.

W garnku topimy drugą   łyżkę  gęsiego smalcu, wkładamy pokrojone warzywa , na nich układamy gęsie udka, podlewamy bulionem i i dusimy pod przykryciem. W trakcie duszenia dajemy imbir, startą skórkę z cytryny, goździki ,gałkę i cukier.

Gdy mięso jest miękkie dodajemy starty chleb razowy, sok z cytryny, powidła i wino i chwilę jeszcze dusimy.

Wyjmujemy udka a sos przecieramy przez  sito i doprawiamy do smaku.

III.  Gęsie piersi w ziołach z jabłkami   i żurawiną

Piersi z gęsi moczymy  3 godziny w lekko  osolonej wodzie. Następnie  osuszamy , nacieramy czosnkiem roztartym z solą i ziołami. Odstawiamy na 3 godziny w chłodne  miejsce.

Brytfannę smarujemy masłem , wkładamy piersi  i wstawiamy  do piekarnika , bez przykrycia na pół godziny. Od czasu do czasu skrapiamy mięso wodą, ewentualnie podlewamy wodą , aby się nie przypaliło. Po tym czasie przykrywamy brytfannę  i pieczemy około pół godziny

W tym czasie myjemy jabłka i przekrawamy na pół. Wydrążamy gniazda nasienne , oprószamy jabłka cukrem,  i wkładamy  po pół łyżeczki konfitury żurawinowej.

Jabłka układamy wokół  piersi gęsi i pieczemy około pół godziny, następnie skrapiamy mięso wódką  i jeszcze  chwilę dopiekamy.

 

 

 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.