KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 10-11 LISTOPADA 2018 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Przepis 3 potrawy z 1 gęsi

Ludwika Mrówczyńska - 3 potrawy z 1 gęsi

I. Gęś z kapustą kwaśną:Udusić kwaśną kapustą ze słoniną z dodatkiem upieczonej cebuli. Wyjąć z gęsi kości, rozchylając ją przez...

Przepis 3 potrawy z 1 gęsi

3 potrawy z 1 gęsi - Tomasz Tomaszek

I.  Rosół z pasiastą piersią Do garnka z zimną wodą wkładamy podpieczony( na złoto) w piekarniku korpus, skrzydła oraz...

Przepis 3 potrawy z 1 gęsi

3 potrawy z 1 gęsi - Melania Kozyra

1. Przystawka - pate z gęsich wątróbek z brandy z masełkową skorupką1. Wątróbki potrzymać około pół godziny w...

Przepis 3 potrawy z 1 gęsi

3 potrawy z 1 gęsi - Paula Jankowicz

Pieczona Gęś (danie główne) Tuszkę gęsią sprawić-  odciąć podudzia, piersi, skrzydełka, szyję, korpus przeciąć na...

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →