
Konfitowane żołądki
Konfitowane żołądki w tłuszczu gęsim 150g Kasza bulgur z kurkami Sos: jarzębinowo -pigwowy z dodatkiem pomarańczy
Konfitowane żołądki w tłuszczu gęsim 150g Kasza bulgur z kurkami Sos: jarzębinowo -pigwowy z dodatkiem pomarańczy
Dżem figowy Suszone figi zalewamy zimną wodą aż do zakrycia i namaczamy przez dobę. Następnie gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem...
Kładziemy na patelnię trochę gęsiego tłuszczu, dodajemy wątróbkę, sól, przykrywamy i trochę dusimy. Potem wkładamy...
Confit jest jednym z najstarszych sposobów konserwowania żywności, i jest specjalnością południowo-zachodniej Francji ....
1. Technika przygotowania: Pierś umyć, oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą, zawinąć w folię aluminiową. Piec w...
Gęsinę zsiekać, dodać soli, pieprzu, majeranku, tymianku i rozmarynu.Boczek pokroić w kostkę i i połączyć z gęsią. Uformować, obtoczyć...
Udka umyć i osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem i odstawić na 12 godzin. Następnie gotujemy (confitujemy) w tłuszczu w...
wyluzowaną gęś marynujemy w solance przez ok 1-2 dni, po tym czasie tuszkę gęsi osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie nacieramy...
wątróbki z gęsie dusimy na maśle ok 15 min, dodajemy miód i alkohol doprawiamy solą. Wszystko to blendujemy na jednolitą...
Żołądki ugotować od gorącej wody z marchwką , lisciem laurowym, cebulka, korzeniem pietruszki, zielem angielskim, szklanką białego wina...
Gęś oprawić z kości zgodnie ze sztuką. Natrzeć solą i pieprzem oraz cebulką,majerankiem i zostawić na noc w chłodnym...
Oczyszczone żołądki gotujemy w bulionie ( woda, marchew, seler, marchew, por, liść laurowy, ziele angielskie) z dodatkiem soli około...
Gęsie udko oczyszczamy i nacieramy solą pieprzem wkładamy do rękawa piekarniczego z dodatkiem czosnku, tymianku, warzyw marchew seler,...
Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, wrzucamy na rozgrzane masło i podsmażamy póki nie zmiękną, posypujuemy majerankiem,...
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na oleju. Kapustę szatkujemy, dodajemy sól, ugniatamy dłońmi, by puściła...
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Natkę z ciepłą wodą blendujemy na gładki krem, dodajemy do ziemniaków, podsypujemy mąką....
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.
Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.