Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

3 potrawy z jednej gęsi - Joanna Roszak

I. Zupa: zupa warzywna z groszkiem :

Całą gęś dokładnie myję. Wyjmuję większe kawałki tłuszczu z tuszki. Odcinam skrzydełka, udka, piersi , 1 pierś używam do dania głównego( druga pierś użyję do przystawki ) . Ściągam skórę z korpusu .Pozostałość (korpus z szyją + serce + wątroba) wkładam do garnka zalewam wodą i gotuję. Doprawiam: ziele angielskie, 2 liście laurowe, 2 ziarnka czarnego pieprzu, sól. Gdy bulion będzie ugotowany ( ja gotuję ok. 2 h ) dodaję warzywa mrożony groszek, świeżą marchewkę pokrojoną w drobne paski, seler, por pokrojoną w piórka, natkę zielonej pietruszki,  odrobinę posiekanej papryczki chili, gotuję jeszcze tak długo aż warzywa będą miękkie .  Pomysł na taką zupę powstał jako alternatywa dla zupek gdzie głównym składnikiem są ziemniaki.

II. mix sałat z piersią z gęsi

Kawałki tłuszczu,– wytapiam, czekam aż ostygnie przelewam do naczynia dodaję majeranek. Zostawiam aż się zestygnie. Smaruję pieczywo i podaję do przystawki.

Biorę jedną pierś, nacinam skórę, nacieram majerankiem, i solą z obu stron. Smażę na patelni z obu stron zaczynając od strony z skórą. Smażę tak aby skórka się wytopiła i miała rumiany kolor, przewracam na drugą stronę i smażę jeszcze tak długo aż pierś w środku nie będzie surowa. Wysmażoną pierś kroję w idealne cienkie plasterki i układam na sałatce

Sałatka gotuję 4 jajka na twardo i kroję na ćwiartki do każdej porcji 1 jajko , pomidorki cherry pokrojone w połówki, porwane liście sałaty lodowej,  na sałatce układam plastry piersi. posiekany koper mieszam z 100ml jogurtu naturalnego którym polewam sałatkę.



III. kluski drożdżowe z kapustą czerwoną +gęś pieczona w piekarniku

Czerwoną kapustę szatkujemy na drobno , następnie gotujemy aż będzie miękka. Odcedzamy . Przyprawiamy odrobiną octu- 3 łyżki, oraz 3 łyżki cukru. Dokładnie mieszamy.

 

Kluski drożdżowe. Aby je przygotować potrzebujemy : 250ml. Mleka, 1 paczka droższy , 300mg mąki, szczypta soli, 1 jajko. Mieszamy składniki pozostawiamy na 2godziny aż ciasto podrośnie. Następnie gotujemy wodę , na wrzątek kładziemy łyżką kluski i gotujemy około 1-2 minut licząc od wypłynięcia na powierzchnię.

 

Marynata do mięsa: łyżka musztardy sarepskiej, łyżka ketchupu, łyżka oliwy, odrobina drobno posiekanego rozmarynu  , 2 łyżki miodu płynnego, 2 łyżki majeranku, gałka przeciśniętego czosnku, szczypta soli. Marynatę mieszamy .  Udka nacinamy delikatnie skórę nie uszkadzając mięsa dokładnie to samo robimy z skórą na połówkach piersi. Skrzydełka, udka, kawałki piersi wkładamy do naczynia z marynata i dokładnie je smarujemy. Przykrywamy naczynie folią i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie  układamy mięso do rękawa do pieczenia, wkładamy marchewki, jabłko, cebulę wlewamy również 1/2 szklanki czerwonego wina. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180  stopni przez około 30 minut. Po 30 minutach zmniejszamy piekarnik na temperaturę 150 stopni. I pieczemy przez około następne 30 minut . Po tym czasie gdy mięso jest już upieczone  wyjmujemy naczynie, nacinamy worek wyjmujemy mięso wraz z warzywami oraz powstałym sosem. Podajemy z kluskami i czerwoną kapustą.

 

 

 

 

 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.