3 potrawy z 1 gęsi - Bernadeta Jarnot-Manecka

I.
Tortellini z gęsia i niebieskim sosem grzybowym
Z mąki, jajek i oliwy zagnieść ciasto, dolewając wody, aż ciasto będzie elastyczne i niezbyt twarde. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Gęsie udka natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i posiekanym czosnkiem. Odstawić na noc do lodówki. Po tym czasie włożyć udka do rondla, zaląc smalcem lub olejem i udusić powoli w tłuszczu, aż mięso będzie miękkie, Zdjąć z ognia i ostudzić.
Udka z gęsi obrać z mięsa, zmielić w maszynce na drobnych oczkach, doprawić sola, pieprzem, i dodać posiekaną pietruszkę. Wymieszać na jednolita masę.
Ciasto rozwałkować na bardzo cienkie paski. Na środku co 5 cm położyć porcje farszu, przykryć drugim paskiem. Zlepić boki, pociąć na kwadraty, a najlepiej użyć specjalnej wykrawaczki do tortellini. W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić. Do gotującej się wody wrzucać pierożki, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką, żeby nie przykleiły się do dna. Od ponownego zagotowania wody pierożki powinny się gotować ok. 3-4 minut.
Grzyby pokroić na kawałki (jeśli mrożone to odlodzić, odsączyć z wody). Cebule drobno posiekać. Rozgrzać na patelni masło, podsmażyć grzyby na maśle z cebulką przez kilka minut, dodać rozdrobniony ser pleśniowy, śmietanę sól i pieprz do smaku. Zredukować do odpowiedniej gęstości. Ugotowane pierogi polać powstałym sosem.
II.
Zupa z gęsi z gołąbkiem
Mięso z gęsi razem z włoszczyzną, liściem laurowym, zielem, natka, lubczykiem zalać woda i ugotować wywar na wolnym ogniu przez 2h. Przecedzić go. Doprawić wg smaku.
Ugotować na sypko kasze. Kapustę włoską lekko obgotować w gorącej wodzie przez kilka minut ok 5-7.
Cebule i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na łyżce masła. Mięso z gęsi oddzielić od kości, zmielić w maszynce do mielenia, połączyć z kasza. Dodać do mięsa cebule z czosnkiem, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz zawinąć w liście kapusty, formując małego pulpeta. Na środku talerza ułożyć pulpeta w kapuście, wlać zupę. Udekorować świeżą pietruszką.
III.
Sałatka z piersi gęsiej w owocowym sosie
Zamarynuj mięso: W naczyniu wymieszaj sos teriyaki, sok z pomarańczy, drobno pokrojona chili, pieprz młotkowany rozetrzyj w moździerzu, dodaj do marynaty. Do marynaty włóż oczyszczone piersi, tak aby marynata przykryła mięso) i odstaw na noc do lodówki. Gdy mięso się zamarynuje, natnij skore w kostkę, rozgrzej na patelni olej, obsmaż z obu stron piersi, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 90 st. C i piecz ok. 25-30 minut. Wyjmij owiń w folie aluminiowa. Mięso pokrój na plasterki tuz przed podaniem.
½ pomarańczy pokrój na plasterki.
Zrób sos. Sok z ½ pomarańczy, ½ granatu, skórkę z pomarańczy, chili, wino, miód i oliwę wymieszaj w rondelku. Podgrzewaj przez chwile, az się wszystko połączy.
Na talerzu ułóż porwana na kawałki sałatę lodowa, na to plasterki piersi gęsiej, plasterki pomarańczy, pestki granatu i polej to sosem. Udekoruj tymiankiem.