Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

3 potrawy z 1 gęsi - Melania Kozyra

1. Przystawka - pate z gęsich wątróbek z brandy z masełkową skorupką

1. Wątróbki potrzymać około pół godziny w mleku. Wyjąć,umyć, odciąć wszystkie błonki.
2. Pokroić szalotki. Podsmażyć na maśle z czosnkiem. Dodać wątróbki, dokładnie obsmażyć.
3. Dodać dżem i brandy. Wymieszać, niech trochę się pogotują i nabiorą aromatu. Posolić, popieprzyć. Dodać połowę świeżego tymianku. Odstawić do schłodzenia.
4. Jak wątróbki są już zimne, wszystko zmiksować z passatą pomidorową i połową rozpuszczonej kostki masła.
5. Przecedzić przez sitko do miski. Ostatni raz spróbować czy smak jest ok -ewentualnie popieprzyć i posolić.
6. Masę nakładać do okrągłych foremek i odstawić aż się zetną.
7. Resztę masła rozpuścić, dodać pieprz i tymianek. Schłodzić. Schłodzonym masłem polać na górze porcje pasztecików, niech masło na nich zastygnie.
8. Podawać z grzankami, korniszonami - ja jeszcze obok na rukoli ułożyłam upieczone w rozmarynie plastry buraków i posypałam je pistacjami.
 

2. Zupa - mus kalafiorowo orzechowy

1. Umyty, surowy kalafior dusić na maśle pod przykrywką. Powstanie cudowny, orzechowo - kalafiorowy smak.
2. Tak przygotowanego kalafiora zmiksować z wywarem. Posolić, popieprzyć i zjadać!


3. Danie główne - pieczona pierś gęsi na musie z batatów, z sosem winno - daktylowym i brukselką

1. 2 piersi posypać przyprawą 5 smaków wymieszaną z miodem. Upiec. Pokroić w plastry. Trzymać w cieple.
2. Bataty obrać, ugotować. Ubić z masłem, mlekiem i cynamonem i świeżą gałką. Dosolić do smaku.
3. Brukselkę ugotować prawie do miękkości, przekroić na pół. Bułkę tartą podpiec na maśle, dodać rozmaryn i skórkę z cytryny, zapiec w piecu.
4. Przygotować sos: połączyć wywar z winem, dodać balamico i daktyle i zredukować o połowę.
5. Piersi ułożyć na musie, polać sosem. Smacznego!!!


Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.