ROLADA Z GĘSI Z GRUSZKĄ ROZMARYNEM i PIGWÓWKĄ
Przepis stanowi część zestawu 3 potrawy z 1 gęsi autorstwa Joanny Jakubiuk Przepisy wchodzące w skład propozycji: Rolada z gęsi z...
Przepis stanowi część zestawu 3 potrawy z 1 gęsi autorstwa Joanny Jakubiuk Przepisy wchodzące w skład propozycji: Rolada z gęsi z...
Przepis stanowi część zestawu 3 potrawy z 1 gęsi autorstwa Marty Stygi Przepisy wchodzące w skład propozycji: Pasztet z gęsiZupa z...
Przepis konkursowy 2014
Przygotowanie: pierś gęsi przyprawiamy jałowcem, solą, pieprzem, rozmarynem, odstawiamy na 2 h do lodówki. Po zamarynowaniu...
Przepis konkursowy 2014
Szyjkę gęsią faszerujemy wymieszaną masą. Pieczemy w kąpieli wodnej ok. godziny. Po ostudzeniu wycinamy plastry ok. 1 cm...
Przepis konkursowy 2014
Z całej gęsi wycinamy piersi i udka (szyjkę wykorzystamy do pipek, okrawki do kołdunów i farszu na pipki, korpus do barszczu -...
Przepis konkursowy 2014
Kołduny możemy podawać z masłem klarowanym i majerankiem lub z barszczem czerwonym ugotowanym z korpusem z gęsi. Zagotować...
Przepis konkursowy 2014
- surową gęś nadziewamy obranymi i pokrojonymi na małe kawałki jabłkami; - smarujemy gęś wszystkimi przyprawami po kolei (można...
Przepis konkursowy 2014
Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i mieszamy w jednej misce. Dodajemy do tego filet z gęsi nacięty w kratkę od strony...
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.
Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.