Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Gęś w biało-czerwonym sosie

Z całej gęsi wycinamy piersi i udka (szyjkę wykorzystamy do pipek, okrawki do kołdunów i farszu na pipki, korpus do barszczu - dzięki temu mamy wykorzystaną całą gęś) i macerujemy w soli, pieprzu, majeranku i czosnku, a następnie odkładamy na 48h. Zamarynowaną gęś pieczemy w temperaturze ok. 130 st. przez dwie godziny w głębokim tłuszczu.

 

- Sos gruszkowy - gruszka z cynamonem

- Sos porzeczkowy

 

 Nastawiamy zaczyn z drożdży i mleka, mieszamy z mąkami i dynią, doprawiamy, a następnie podbijamy białkami.

 Gotowe podpłomyki pieczemy w piecu lub smażymy na patelni.

 

Wylewamy sosy na talerz tak aby stworzyły biało-czerwoną flagę, na środek dajemy kapustę modrą, układamy podpłomyki, kładziemy gotową gęś i dekorujemy świeżymi ziołami.




Gościniec Kołomyja

 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.