Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

sałatka z gęsia piersią

Ten przepis został dodany przez restaurację .

Przygotowanie: pierś gęsi przyprawiamy jałowcem, solą, pieprzem, rozmarynem, odstawiamy na 2 h do lodówki. Po zamarynowaniu pierś zawijamy w folie spożywczą i pieczemy przez 30 min w temperaturze 135 stopni- pieczenie z parowaniem. Sałatę kroimy wykładamy na talerz, dodajemy pokrojone ogórki, pomidory, rukole Przygotowujemy sos mieszając razem wszystkie składniki, polewamy sałatkę. Pierś gęsi po upieczeniu i wystygnięciu kroimy w cienkie plastry układamy na sałacie i dekorujemy pomarańczą i jabłkiem. Smacznego

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.