
"Najlepsza gęsina na... św. Mikołaja"
Dnia 6 grudnia na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu odbył się panel popularno-naukowy "Najlepsza gęsina na... św. Mikołaja". W...
Dnia 6 grudnia na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu odbył się panel popularno-naukowy "Najlepsza gęsina na... św. Mikołaja". W...
Rezultaty ogłoszonego przez nas Konkursu Literackiego „Gęsim piórem na cześć gęsiny” przeszły nasze najśmielsze...
Szanowni Miłośnicy Gęsiny! Jest nam niezmiernie miło ogłosić konkurs na najlepsze zdjęcie z gęsiną w tle. Do wygrania vouchery o...
Ponad 260 restauracji dołączyło w tym roku do naszej akcji. Wszystkie one serwują dania z gęsiny, można je zlokalizować wchodząc na...
„Złote Półgęski” to nagrody przyznawane pod patronatem Marszałka Województwa Kujawsko- Pomorskiego dla...
Trwa Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku pod Toruniem. Wczoraj odwiedziła nas rekordowa liczba zwiedzających. Pełne kosze i...
Jak co roku szczyt akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” poprzedza uroczysty obiad wydany przez Marszałka...
5 listopada podczas konferencji „Table et diplomatie à l'échelle du monde” (Kuchnia i dyplomacja na świecie),...
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.
Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.