Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Gęsina zawitała do Paryża

5 listopada podczas konferencji „Table et diplomatie à l'échelle du monde” (Kuchnia i dyplomacja na świecie), uczestnicy mieli okazję posmakować kilku polskich przysmaków a w tym naszej kujawsko-pomorskiej gęsiny. Konferencja była poświęcona roli kuchni w dyplomacji oraz funkcji posiłków dyplomatycznych jako sposobu prowadzenia polityki, jak i promocji narodowych kuchni, produktów żywieniowych oraz całych krajów i regionów w perspektywie historycznej i kulturowej. O walorach gęsiny, jak i jej aspektach historycznych oraz związku ze św. Marcinem, opowiedział prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK w Toruniu. Gościom konferencji przypomnieliśmy trzy nasze, historyczne przepisy na gęsinę, pochodzące z regionu Kujaw i Pomorza. Piękne widokówki ze zdjęciami tych potraw i przepisami, specjalnie na tę okazję przetłumaczonymi na język francuski, trafiły w ręce gości konferencji.

Aktualnosci

Zobacz wszystkie

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.