Gęsina zawitała do Paryża

5 listopada podczas konferencji „Table et diplomatie à l'échelle du monde” (Kuchnia i dyplomacja na świecie), uczestnicy mieli okazję posmakować kilku polskich przysmaków a w tym naszej kujawsko-pomorskiej gęsiny. Konferencja była poświęcona roli kuchni w dyplomacji oraz funkcji posiłków dyplomatycznych jako sposobu prowadzenia polityki, jak i promocji narodowych kuchni, produktów żywieniowych oraz całych krajów i regionów w perspektywie historycznej i kulturowej. O walorach gęsiny, jak i jej aspektach historycznych oraz związku ze św. Marcinem, opowiedział prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK w Toruniu. Gościom konferencji przypomnieliśmy trzy nasze, historyczne przepisy na gęsinę, pochodzące z regionu Kujaw i Pomorza. Piękne widokówki ze zdjęciami tych potraw i przepisami, specjalnie na tę okazję przetłumaczonymi na język francuski, trafiły w ręce gości konferencji.