Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Rozstrzygnięcie konkursu literackiego "Gęsim piórem na część gęsiny"

Szanowni Państwo!

Rezultaty ogłoszonego przez nas Konkursu Literackiego „Gęsim piórem na cześć gęsiny” przeszły nasze najśmielsze oczekiwania. Otrzymaliśmy prawie 400 utworów, spośród których miały zostać wyłonione trzy najlepsze . Było to bardzo trudne zadanie. Ostatecznie Jury zdecydowało się przyznać nagrody i wyróżnienia następującym Uczestnikom, którzy nadesłali swoje autorskie wiersze (zachowaliśmy oryginalną pisownię).

 

Pierwsze miejsce - Złoty Kosz otrzymują dwa utwory ex aequo:


Autor: Marek Mięsikowski

NIE NIEMIECKA NIE TYROLSKA

ALE NASZA BIAŁA POLSKA

NIE TUCZONA  HODOWLANA

Z  CZYSTYCH KUJAW GĘŚ OWSIANA


oraz


Autor: Wiesława Woźniak

Zwykle zimno, często pada...

11 listopada.

Coś na ciepło? Świątecznego?

Gęś z kujawsko-pomorskiego!

 

Drugie miejsce i  Srebrny Kosz:

Autor Emilia Rożko

W Toruniu, Kołudze i koło Rypina

w kujawsko-pomorskim najlepsza gęsina.

Niech siądzie do gęsi więc cała rodzina

by cieszyć się smakiem nie tylko w Marcina!


Trzecie miejsce i Brązowy Kosz: 

Autor: Mirek Gedowski

Z każdą potrawą

Znad morza czy Śląska

wygrywa nasza

Kujawska gąska

 

Wyróżnienia - zestawy gadżetów gęsinowych:

Autor: Jadwiga Bociek-Hutt

Nie zastąpi gęsiny

Schabowy z wieprzowiny

Nie zastąpi półgęska

Nawet szynka parmeńska


Autor: Justyna Jackowska

Ponoć ważne są śniadania,

Marzy mi się więc, by rankiem

Zjadać słynną gęś owsianą -

Wszak poleca się owsiankę!


Autor: Dorota Macugowska

Jedenasty listopada, więc świętować nam wypada:

smaczny obiad, trochę wina, a na stole jest gęsina!

Precz schabowe i roladki - wiedzą to już nawet dziatki

ŻE CZEKAMY NA TĘ CHWILĘ, BY POKROIĆ WNET GĘSINĘ!

 

Dziękujemy za wszystkie nadesłane zgłoszenia!

Aktualnosci

Zobacz wszystkie

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.