KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 9-10 LISTOPADA 2019 R. INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

„Złote Półgęski” rozdane

„Złote Półgęski” to nagrody przyznawane pod patronatem Marszałka Województwa Kujawsko- Pomorskiego dla najlepszych polskich produktów z gęsiny i najciekawszych przepisów na potrawy z gęsiny. Są przyznawane od 2012 roku. Podczas festynu w Przysieku, nagroda w kategorii: „Najlepszy produkt z gęsiny – mały producent, trafiła do Mirosławy Wilk z gospodarstwa Wilcza Chata z Wielgiego za przekąski z gęsi oraz Masarnii z tradycją „Dreszler” za okrasę z gęsi. Serdecznie gratulujemy laureatom.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →