Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Flaczki z gęsich żołądków

Oczyszczone żołądki umyć, zalać wrząca osolona wodą , ugotować na małym ogniu pod przykryciem, wyjąć i pokroić w pasterki . Warzywa umyć, obrać , opłukać, pokroić w paseczki , zalać wywarem z żołądków , ugotować. Cebulę obrać .opłukać pokroić w kostkę, usmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z warzywami i żołądkami, chwilę pogotować i doprowadzić do smaku. Życzę smacznego !!!! Krystyna Dobosz

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.