Gęś w całości
Moja gęś w „AleGlorii” jest zatem faszerowana cielęciną, gęsią wątróbką i skwarkami z dzika. Aromatu i charakteru...
Moja gęś w „AleGlorii” jest zatem faszerowana cielęciną, gęsią wątróbką i skwarkami z dzika. Aromatu i charakteru...
1.Pomarańcze kroimy w ósemki wyciskamy sok po czym zasypujemy solą. Seler naciowy kroimy w kostkę około 5cm, łączymy wszystko z...
Z wina ,czosnku,pomaranczy,cynamonu,gozdzikow,robimy marynate do fileta.Piers marynujemy 12 godzin ,po zamarynowaniu wyciagamy obsuszmy...
Udka umyć, natrzeć solą i pieprzem, następnie zalać winem. Mięso odstawić najlepiej na noc do lodówki. Jabłka pokroić w cząstki,...
Pierś z gęsi przyprawić solą, pieprzem i majerankiem , odstawić do lodówki na min. godzinę , obsmażyć szybko na patelni ,...
Uda gęsie namoczyć na ok.12 godz w solance z przyprawami korzennymi, następnie osuszyć, oczyścić dokładnie z przypraw, ułożyć w rondlu...
Korpusy i podroby należy gotować w małej ilości wody. Po zagotowaniu należy ściągnąć powstałe szumowiny. Dodać warzywa, przyprawy i...
Gęsie uda ,poslić,posypać majerankiem,pieprzem Upiec w piekarniku na rumiano.Na bazie wywaru zraobić sos ,dodając odrobinę...
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.
Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.