Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

PIERS Z GESI CONFI Z PURRE Z DYNI SOSEM CHRANOWYM I BOCZNIAKIEM

Ten przepis został dodany przez restaurację .

Z wina ,czosnku,pomaranczy,cynamonu,gozdzikow,robimy marynate do fileta.Piers marynujemy 12 godzin ,po zamarynowaniu wyciagamy obsuszmy filet i smazymy od skory az do zrumienienia by wytapic tłuszcz.Do fileta dodajemy tłuszcz gesi i dodajemy (czosnek,pomarancze,cynamon) itd z marynaty i pieczemy w temp. ok 68 stopni ok 1 godziny .Dynie poduszamy na masle z szalotka doprawiamy galka i sola blendujemy .Boczniaka smazymy z czosnkiem i na koniec smazenia dodajemy natke pietruszki. Groszek poduszmy na masle z chrzanem dodajemy wino do odparowania i podlewamy smietanka doprawiamy.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.