Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Karol Okrasa - Strudel z gęsi z wędzonym puree buraczanym

Tomasz Jakubiak - Sałatka tajska z gęsiny

Katarzyna Bujakiewicz i Artur Moroz - Duszona gęś z warzywami sezonowymi i suszonymi owocami

Tomasz Jakubiak - Ostrygowy tatar z gęsi

Katarzyna Bujakiewicz i Artur Moroz - Krupnik na gęsinie z dróbkami

Tomasz Jakubiak - Japońskie pierożki gyoza faszerowane gęsiną

Jarosław Kret - Wykwintny gulasz z gęsi z leśnymi grzybami, podany z ziemniaczanymi placuszkami

Phillippe Abraham - Pieczona pierś z gęsi, kasztany

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.