Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Pascal Brodnicki - Ragout z gęsi

Pascal Brodnicki - Cassoulet z gęsi

Magda Gessler - Gulasz z piersi gęsiej z prawdziwkami

Magda Gessler - Pieczona, szarpana gęś z marynaty na grzance

Bartłomiej Witkowski - Piernicova gęsina wczoraj i dziś

Bartłomiej Witkowski - Panierowane gęsie bon bon

Konrad Korszla - Biała czekolada z foie gras i owocami granatu

Konrad Korszla - Kruche ciastko, orzech włoski, śliwka, chantilly

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.