Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Cristina Catese - Ragout z gęsi do spaghettoni

Cristina Catese - Cappellacci z gęsiną

Tomasz Purol - Gęsie żołądki w azjatyckich smakach

Tomasz Purol - Szarpane udko z gęsi z czerwoną kapustą, sosem śliwkowym w poznańskiej pyzie

Grzegorz Łapanowski - Zupa cebulowa na gęsinie

Grzegorz Łapanowski - Kluski śląskie z ragu z gęsi z pieczoną dynią i pieczarkami

Mateusz Gessler - Arranciatta z półgęskiem i pomidorami cherry z bazylią

Mateusz Gessler - Pierś z gęsi z sosem grzybowym

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.