Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

3 potrawy z 1 gęsi - Tadeusz Ogrodniczak

PRZEPIS 1 CZARNINA: mięso gęsie wraz z podrobami plus warzywa jak do rosołu por, seler, marchew, cebula, piertuszka, czosnek 3 ząbki jak jest to lubczyk sól i pieprz do smaku , suszone śliwki dwie garstki gotujemy osobno wraz z cukrem 6 łyżeczek do miękkości odstawiamy teraz  mieszamy krew z mączkę ziemniaczaną dodajemy do wywaru wraz z ugotowanymi śliwkami podajemy z makaronem do całości można dodać cukru do smaku .SMACZNEGO.

PRZEPIS 2 GĘŚ Z JABŁKAMI:  gęś musi być w całości nacieramy ,solą, pieprzem, majerankiem lub gotową przyprawą do gęsi odstawiamy na kilka godzin do lodówki lub na balkon jeżeli jest chłodno można to zrobić wieczorem ,rano obieramy jabłka trochę kwaskowate np. Antonówka tyle aby napchać całą gęś i zaszyć sposób dowolny, kładziemy na dużą brytfannę i pieczemy w piekarniku około 200 stopni do miękości w czasie pieczenia polewamy wytopionym tłuszczem, bardzo smaczna polecam.

PRZEPIS 3 to SOSY: i tak mięso trzeba wcześniej na peklować przyprawami ja to robię dzień wcześniej mięso wtedy dobrze przejdzie przyprawami i skruszeje opiekam na oleju aż skórka będzie mocno złota dodaję wodę, kawałek marchewki selera pietruszkę kawałek grzybka 2 suszone śliwki  i gotuję do miękkości sos zagęszczam mąką ziemniaczaną i pszenną pół na pół i dobrej śmietanki po ugotowaniu przecedzam i dosypuję majeranku podaję z ziemniakami i gotowaną marchewką na krótko .

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.