Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Croquette z gęsi

Ten przepis został dodany przez restaurację .

Udka, szyję oraz warzywa gotujemy ok. 3h. Obieramy ugotowane mięso z kości oraz drobno je siekamy wraz z ugotowanymi warzywami. Z ¾ mąki oraz masła robimy zasmażkę do której wlewamy zimne mleko. Powstały sos musi być bardzo gęsty. Sos łączymy z mięsem oraz warzywami i doprawiamy roztartym czosnkiem, solą, zmielonym pieprzem oraz majerankiem. Powstałą masę schładzamy a później formujemy małe kulki lub walce. Panierujemy w mące, jajku oraz bułce. Proponuję podawać na miksie sałat wraz z vinegrette cytrusowym.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.