Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Carpacioo z gęsi z sosem różanym i ciastkiem serowym

- Carpacio z piersi; gęś oczyścic z tłuszczu i zamarynować w marynacie z róży( miod 0,03kg, płatki róży 0,01, sól do smaku, czosnek 0,05kg wszytsko zblendowac) zamarynowana pierś obgrilowac na patelni i dopiec w temperaturze 160 stopni do temperatury w środku 52 stopnie i dać odpocząć - Ciastko serowe: starty ser żółty,mąkę,proszek do pieczenia,jajko, śmietanę, sól, pieprz połączyc i zagnieść ciasto .Z przygotowanego ciasta wypiekac dowolne kształty - Sos różany: pozostałe płatki róży oczyścic z białych końcówek i karmelizowac na cukrze, zalać czerwonym winem i zredukować, przecedzic przez sitko -śliwki połączyc z rukolą

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.