Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Gęsina w otulinie miodowej jarzębiny

Ten przepis został dodany przez restaurację .

SPOSÓB PZRYGOTOWANIA PRZEPROWADZIĆ OBRÓBKĘ WSTĘPNĄ GĘSINY, SKLAROWAĆ MASŁO, OWOC ŚWIEŻEJ JARZĘBINY ZBLANSZOWAĆ NOGI GĘSIE OPRÓSZYĆ SOLĄ I PIEPRZEM DO BRYTFANKI WLAĆ 150 ML WCZEŚNIEJ SKLAROWANEGO MASŁA GDY MASŁO ROZGRZEJE SIĘ DO ODPOWIEDNIEJ TEMPERATURY WKŁADAMY GĘSINĘ I OBSMAŻAMY NA ZŁOTY KOLOR DO OBSMAŻONYCH NÓG GĘSICH DODAJEMY OWOC SUSZONEJ JARZĘBINY, DOLEWAMY RESZTĘ KLAROWANEGO MASŁA, PRZYKRYWAMY I WSTAWIAMY DO ROZGRZANEGO PIECA DO TEMPERATURY 80ºC NA OK. 4 DO 5 GODZIN. GOTOWĄ GĘSINĘ PODAJEMY ZE ZBLANSZOWANĄ A NASTĘPNIE SKARMELIZOWANĄ NA MIODZIE JARZĘBINĄ I POLEWAMY TŁUSZCZEM Z BRYTFANKI. NAJLEPIEJ PODAWAĆ Z KOPYTKAMI I SAŁATKĄ Z BURACZKÓW

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.