Gęsina w otulinie miodowej jarzębiny

Ten przepis został dodany przez restaurację Karczma Wrazidlok.
SPOSÓB PZRYGOTOWANIA PRZEPROWADZIĆ OBRÓBKĘ WSTĘPNĄ GĘSINY, SKLAROWAĆ MASŁO, OWOC ŚWIEŻEJ JARZĘBINY ZBLANSZOWAĆ NOGI GĘSIE OPRÓSZYĆ SOLĄ I PIEPRZEM DO BRYTFANKI WLAĆ 150 ML WCZEŚNIEJ SKLAROWANEGO MASŁA GDY MASŁO ROZGRZEJE SIĘ DO ODPOWIEDNIEJ TEMPERATURY WKŁADAMY GĘSINĘ I OBSMAŻAMY NA ZŁOTY KOLOR DO OBSMAŻONYCH NÓG GĘSICH DODAJEMY OWOC SUSZONEJ JARZĘBINY, DOLEWAMY RESZTĘ KLAROWANEGO MASŁA, PRZYKRYWAMY I WSTAWIAMY DO ROZGRZANEGO PIECA DO TEMPERATURY 80ºC NA OK. 4 DO 5 GODZIN. GOTOWĄ GĘSINĘ PODAJEMY ZE ZBLANSZOWANĄ A NASTĘPNIE SKARMELIZOWANĄ NA MIODZIE JARZĘBINĄ I POLEWAMY TŁUSZCZEM Z BRYTFANKI. NAJLEPIEJ PODAWAĆ Z KOPYTKAMI I SAŁATKĄ Z BURACZKÓW