Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Burger z gęsiną, boczkiem, podany z ziemniakami pieczonymi

Gęsinę zsiekać, dodać soli, pieprzu, majeranku, tymianku i rozmarynu.Boczek pokroić w kostkę i i połączyć z gęsią. Uformować, obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć z obu stron na grillu po 3-4 min, następnie nakładamy ser. Bułkę od wewnątrz smarujemy wcześniej przygotowaną konfiturą z pomarańczy i układamy kolejno mięso, ser, liść sałaty gruszkę.Gotowego burgera nabijamy wykałaczką. 120 gr średniej wielkości ziemniaki, umyć, obrać i ugotować na pół miękko, po ostudzeniu kroimy w ćwiartki i smażymy.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.