Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Żołądki z gęsi w sosie winno maślanym, kremowe ziemniaczki w wędzonym maśle oraz szpinak z szynką kujawską i boczniakami.

Żołądki ugotować od gorącej wody z marchwką , lisciem laurowym, cebulka, korzeniem pietruszki, zielem angielskim, szklanką białego wina i łyżką masła.

Gdy będą miekkie zostawić wywar od gotowania i zredukować  go o połowę aby był mocny a następnie zagęścić masłem, na koniec dodaj drobno posiekaną pietruszkę. Żoładki odgrzewaj w sosie.

 Masło uwędzić następnie rozciągnąc w ugotowanych i przetartych  przez praskę ziemniakach.

Boczek pokroić i wytopić z cebulką i tymiankiem oraz posiekanym czosnkiem. Na koniec dodaj młody szpinak. Dopraw pieprzem i solą.

 

Danie prezentowane przez Rafała Godziemskiego na Festiwalu Gęsiny w Przysieku

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.