Pierś lub udko z gęsi w warzywach z jabłuszkiem

Starannie oczyszczone piersi i udka z gęsi marynujemy przez całą noc w roztworze:
Po marynowaniu, wyjmujemy mięsko i delikatnie nacinamy „siekaczem” do mięsa ( dziurkujemy – wtedy mięsko jest bardziej kruche).
W misce pozostawiamy warzywa z marynaty traktując ją jako dodatek do dalszego przygotowania gęsiny).
Na cienkiej tarce rozdrabniamy marchew i seler, kroimy na cząstki wydrylowane jabłuszko ( ze skórką).
W brytfance na tłuszczu z gęsi podsmażamy porcje mięsa z obu stron na złoty kolor, dodajemy warzywa, jabłko, kilka suszonych śliwek, suszoną żurawinę i dalej dusimy na wolnym ogniu, podlewając bardzo niewielką ilością wody.
Mięsko dusimy aż do miękkości.
Tak przygotowane porcje podajemy na duszonych warzywach uzyskanych w trakcie duszenia mięska z oddzielnie przygotowanym pieczonym (np. w mikrofali) jabłuszkiem z żurawiną.
Prezentacja tak przygotowanego dania na załączonej fotografii.
Zbójnicka Grota