Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Pierś lub udko z gęsi w warzywach z jabłuszkiem

Starannie oczyszczone piersi i udka  z gęsi  marynujemy  przez całą noc w roztworze:

Po marynowaniu, wyjmujemy mięsko  i delikatnie nacinamy „siekaczem” do mięsa ( dziurkujemy – wtedy mięsko jest bardziej kruche).

W misce pozostawiamy warzywa z marynaty traktując ją jako dodatek do dalszego przygotowania gęsiny).

Na cienkiej tarce rozdrabniamy marchew i seler, kroimy na cząstki wydrylowane jabłuszko ( ze skórką).

W brytfance na tłuszczu z gęsi podsmażamy porcje mięsa z obu stron na złoty kolor, dodajemy warzywa, jabłko, kilka suszonych śliwek, suszoną żurawinę i dalej dusimy na wolnym ogniu, podlewając bardzo niewielką ilością wody. 

Mięsko dusimy aż do miękkości.  

Tak przygotowane porcje podajemy na duszonych warzywach uzyskanych w  trakcie duszenia mięska z oddzielnie przygotowanym  pieczonym (np. w mikrofali) jabłuszkiem z żurawiną.

Prezentacja tak przygotowanego dania na załączonej fotografii.

Zbójnicka Grota

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.