Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Kapusta czerwona z żurwiną

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na oleju. Kapustę szatkujemy, dodajemy sól, ugniatamy dłońmi, by puściła wodę, dodajemy do cebuli, chwilę podsmażamy. Do garnka przekładamy kapustę z cebulą, dodajemy pozostałe składniki i dusimy podlewając wodą i często mieszając. Na koniec hartujemy łyżką masła.

Danie prezentowane przez Katarzynę Bosacką na Festiwalu Gęsiny w Przysieku

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.