Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Krem z dyni na gęsinie z aromatem trufli

W garnku rozgrzej oliwę i podduś cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula będzie miękka, dodaj chili, czosnek oraz przyprawy curry i 5 smaków. Po około 2 minutach wrzuć pokrojoną w kostkę (2 x 2 cm) dynię.
Wymieszaj wszystkie składniki, wlej wywar i włóż do środka kilka gałązek tymianku. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
Po tym czasie dodaj pomidory i mleczko kokosowe. Po 5 minutach, kiedy dynia będzie miękka, zmiksuj całość na gładką masę. Dodaj sól i zagotuj jeszcze raz.
Podawaj z prażonymi pestkami dyni, kawałkami gęsi, oliwą truflową i szczypiorkiem.

Danie prezentowane przez Jakuba Kuronia na Festiwalu Gęsiny w Przysieku. 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.