Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Gęsie nóżki z karmelizowaną pigwą

Nóżki posolić, doprawić pieprzem i marynować przez noc w dressingu. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Przed pieczeniem orzechy odłożyć. Piec nóżki aż będą ładnie zrumienione i miękkie, około 2 godzin. Pod koniec na nóżkach ułożyć orzechy.Pigwę obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć środek. Ułożyć w rondlu, dodać 75 ml wody, cukier, białe wino, skórkę z cytryny, anyż i cynamon. Zagotować i dusić przez 15 minut. Pokrojony w drobną kostkę boczek podsmażyć dorzucić ugotowaną soczewicę doprawić do smaku solą i pieprzem , ułożyć gotową soczewicę na talerzu na niej położyć upieczone udko z gęsi, polać sosem z pigwy.

Weranda - Hotel Bohema

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.