Gęsie nóżki z karmelizowaną pigwą
Nóżki posolić, doprawić pieprzem i marynować przez noc w dressingu. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Przed pieczeniem orzechy odłożyć. Piec nóżki aż będą ładnie zrumienione i miękkie, około 2 godzin. Pod koniec na nóżkach ułożyć orzechy.Pigwę obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć środek. Ułożyć w rondlu, dodać 75 ml wody, cukier, białe wino, skórkę z cytryny, anyż i cynamon. Zagotować i dusić przez 15 minut. Pokrojony w drobną kostkę boczek podsmażyć dorzucić ugotowaną soczewicę doprawić do smaku solą i pieprzem , ułożyć gotową soczewicę na talerzu na niej położyć upieczone udko z gęsi, polać sosem z pigwy.
Weranda - Hotel Bohema