Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Gęsie udka z jabłkami i sosem śliwkowym

Gęsie udka umyć, osolić, posypać pieprzem i i podsmażyć ze wszystkich stron. Cebulę pokroić w ćwiartki i zeszklić na tłuszczu pozostałym ze smażenia drobiu. Dodać rosół i majeranek, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę. Jabłka obrać , podzielić na pół, usunąć gniazda nasienne, a w pozostałe po nich miejsca włozyć po 2 śliwki. Jabłka ułożyc obok gęsi i dusić jeszcze przez ok 30 min. Pozostaśliwki zalać niewielką iością wody gotować na silnym ogniu przez ok 5 min., następnie dodać mąke , przyprawić solą , pieprzem i calvadosem.Gotowym sosem polać udka .

Podzamcze

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.