KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 9-10 LISTOPADA 2019 R. INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

PIERŚ Z GĘSI KOŁUDZKIEJ/ BLINY GRYCZANE/BABY GRUSZKI/ BUSZNICA/ BOROWIK/ BURAK/ GALARETKA AGAROWA-CYDR-SOK Z GRUSZKI-PIEPRZ

        PIERŚ Z GĘSI NACIERAMY MAJERANKIEM,TYMIANKIEM ODSTAWIAMY DO LODÓWKI NA 3 GODZ.PO WYJĘCIU ZDEJMUJEMY ZIOŁA, SOLIMY I KŁADZIEMY NA ZIMNEJ PATELNI ZACZYNAJĄC WYTAPIAĆ NADMIAR TŁUSZCZY W SKÓRZE PO 8 MINUTACH ODWRACAMY I SMAŻYMY JESZCZE 6 MINUT.UMIESZCZAMY NA BLASZCE I WKŁADAMY DO PIECA NA 8 MIN NAGRZANEGO DO 180" C NA TŁUSZCZ Z GĘSI SMAŻYMY BOROWIKA, GRUSZKĘ- DODAJEMY ZIOŁA ,SÓL PIEPRZ SMAŻYMY 2 BLINY GLAZERUJEMY BRUSZNICE NA MIODZIE MANUKA, PODLEWAMY BIAŁYM WINEM-REDUKUJEMY Z BURAKA PIECZONEGO W PIECU WYDRĄŻAMY KULKI,GRZEJEMY W BARSZCZU GOTWANYM NA GĘSINIE, DODAJĄC PLASTRY IMBIRU SOK Z GRUSZKI,BIAŁE WINO,PIEPRZ MŁOTKOWANY GAŁĄZKA TYMIANKU(NAJLEPIEJ UMIESZCZONA W SITKU DO HERBATY)-AGAR DEMIGLAS KACZY      


Robert Wojciech Jarych Szef Kuchni Restauracji Weranda w Hotelu Bohema
http://www.czasnagesine.pl/restauracje/81/kawiarnia-i-restauracja-weranda 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →