Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Ravioli z gęsi

Udko i pierś ugotować z warzywami do miękkości, mięso zmielić w maszynce 2 razy, przełożyć do termomixu i zblęderować, dodać świeży tymianek, biały pieprz, sól morską, dolać wywar zgęsi, tak żeby farsz był lekko luźny. Dodać do smaku Porto. Dokładnie schłodzić.

Przygotować ciasto na ravioli.

Wyrobić porządne ciasto, zawinąć w folie, schłodzić, formować pierożki ravioli sklejając zdobnikiem. Wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować ok. 5 min.

Przygotować sos.

Podsmażyć kości na oleju, nie mieszać, przełożyć po 5 min. na drugą stronę(kości z gęsi można zastąpić kośćmi z kurczaka), dodać pokrojone warzywa w mirepox, skarmelizować, dodaćczerwone wino, zredukować do 1/5, dodać Porto zredukować do 1/6 objętośi. Dodać wywar z gęsi lub z kurczaka. gotować na wolnym ogniu, zredukować do połowy, szumować i zdejmować tłuszcz.Przecedzić przez drobne sito. Zredukować do konsystencji sosu. Przyprawić do smakuUłożyć ravioli na talerz, polać sosem, udekorować świeżym tymiankiem i kruszonką z chipsów ziemniaczanych.

Pałacowa

 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.