Filet z gęsi otulony szpinakiem i szynką szwarcwaldzką

Skórę nacinamy, filety od strony mięsa nacieramy solą , świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem oraz młotkowaną kolendrą i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Skrapiamy olejem.(mięso od strony skóry musi być czyste- bez przypraw) Następnie owijamy filety w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin.
Po upływie czasu potrzebnego do zamarynowania mięsa układamy fileta skórą na zimnej patelni i smażymy na rumiano wytapiając nadmiar tłuszczu Tłuszcz zlewamy do miseczki a na suchej już patelni smażymy fileta od strony mięsa ok. 2 minut. Usmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy winem, bulionem oraz dodajemy podgrzybka, natkę pietruszki, ocet balsamiczny i miód. Przykrywamy szczelnie pokrywą i pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu mięso wyjmujemy do lekkiego przestudzenia. Sos zlewamy i redukujemy do zagęszczenia.
Na blacie układamy 4 plastry szynki obok siebie tak żeby lekko na siebie nachodziły . Na szynce układamy grubą warstwę liści szpinaku i w całość ostrożnie owijamy fileta. Tak postępujemy z każdym kawałkiem mięsa. Mięso owijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut.
Po tym czasie mięso wyciągamy z foli, kroimy w plastry i podajemy.
Polecam serwować z pieczonymi batatami oraz plastrami buraków w glazurze.
Autor:
Łukasz Piechnik
Szef kuchni Restauracji „Za drzwiami” w Gnieźnie
http://www.czasnagesine.pl/restauracje/129/restauracja-za-drzwiami