Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Szaszłyki z gęsich wątróbek

Wątróbki opłukać, osuszyć, przekroić większe kawałki jej na pół. Boczek  pokroić w cienkie plastry ( paski ) , rozbić tłuczkiem, owinąć wątróbki,  posypać solą i pierzem . Nadziać na szpikulce.Wstawić do gorącego  piekarnika. Upiec. Podawać z ryżem i surówkami . Smacznego. Krystyna Dobosz

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.