Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Pierogi z gęsią i pieczonymi jabłkami

Jabłka nadziewamy goździkami, razem z piersiami układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez dwadzieścia minut w temperaturze 190 stopni, termoobieg. 

 

Następnie wyciągamy mięso i odkładamy na 15 minut, kroimy i razem z jabłkami (bez gniazd nasiennych) mielimy przez maszynkę na najmniejszych oczkach.

Doprawiamy cynamonem, miodem, solą oraz pieprzem. Dodajemy dwie łyżki gęsiego tłuszczu i dokładnie mieszamy.

 

Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dziurkę i wbijamy jajko, dodajemy sól oraz tłuszcz. Powoli zarabiamy do środka, co jakiś czas dodając wodę. 

 

Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i zostawiamy na piętnaście minut by odpoczęło. Następnie dzielimy na trzy części, wałkujemy na cieniutki placek, wykrawamy kółka, nadziewamy farszem. 

 

Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. 

 

Podajemy z cebulką smażoną na gęsim, niezwykle zdrowym tłuszczu.

 

 

Autorka: Paulina Nosek

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.