Pierogi z gęsią i pieczonymi jabłkami

Jabłka nadziewamy goździkami, razem z piersiami układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez dwadzieścia minut w temperaturze 190 stopni, termoobieg.
Następnie wyciągamy mięso i odkładamy na 15 minut, kroimy i razem z jabłkami (bez gniazd nasiennych) mielimy przez maszynkę na najmniejszych oczkach.
Doprawiamy cynamonem, miodem, solą oraz pieprzem. Dodajemy dwie łyżki gęsiego tłuszczu i dokładnie mieszamy.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dziurkę i wbijamy jajko, dodajemy sól oraz tłuszcz. Powoli zarabiamy do środka, co jakiś czas dodając wodę.
Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i zostawiamy na piętnaście minut by odpoczęło. Następnie dzielimy na trzy części, wałkujemy na cieniutki placek, wykrawamy kółka, nadziewamy farszem.
Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Podajemy z cebulką smażoną na gęsim, niezwykle zdrowym tłuszczu.
Autorka: Paulina Nosek