Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny 2016

KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 11-12 LISTOPADA 2016 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:

Województwo kujawsko-pomorskie

Roladki z gęsi z musem jabłkowym

Sposób przygotowania roladek :

Filet z piersi gęsi rozkroić na osiem płatów, rozbić tłuczkiem.

Przygotować farsz:

Boczek pokroić, podsmażyć, podlać rosołem z gęsi, dodać warzywa, poddusido miękkości. Wątrobę sparzyć. Jabłko rozkroić na ćwiartki, usunąć pestki i dodać ze skórką do boczku, poddusić. Następnie : Boczek, wątrobę i jabłko bez skórki zemleć w maszynce, dodać odpowiednio przypraw, dobrze wymieszać i rozłożyć na ubite filety, rozsmarować równomiernie nożem i zwinąć roladki. Smażyć na smalcu z obu stron i przełożyć do garnka, podlać lekko rosołem z gęsi, dodać jedno całe jabłko (rozkrojone ze skórką) i poddusić w piekarniku w temperaturze ok. 30-40 stopni. Wyjąc roladki i z wywaru zrobić sos. Jabłko przetrzeć przez sitko, dodać do sosu z mąki i wody, zrobić zawiesinę, wlać do wywaru, dobrze wymieszać i polać roladki.

Sposób przygotowania musu :

Antonówki obrać, pokroić w ćwiartki, włożyć do garnka, podlać rosołem i dodać przyprawy, poddusić do miękkości.

Podanie:

Roladki podać podane z sosem w towarzystwie musu jabłkowego. Smakują wyśmienicie, gorąco polecam.

Autor: Paulina Dynasińska

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.

Projekt dofinansowano ze środków Unii Europejskiej, w ramach pomocy technicznej PROW 2014-2020, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Organizator akcji Województwo Kujawsko-Pomorskie
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi