KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 10-11 LISTOPADA 2018 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Roladki z gęsi z musem jabłkowym

Sposób przygotowania roladek :

Filet z piersi gęsi rozkroić na osiem płatów, rozbić tłuczkiem.

Przygotować farsz:

Boczek pokroić, podsmażyć, podlać rosołem z gęsi, dodać warzywa, poddusido miękkości. Wątrobę sparzyć. Jabłko rozkroić na ćwiartki, usunąć pestki i dodać ze skórką do boczku, poddusić. Następnie : Boczek, wątrobę i jabłko bez skórki zemleć w maszynce, dodać odpowiednio przypraw, dobrze wymieszać i rozłożyć na ubite filety, rozsmarować równomiernie nożem i zwinąć roladki. Smażyć na smalcu z obu stron i przełożyć do garnka, podlać lekko rosołem z gęsi, dodać jedno całe jabłko (rozkrojone ze skórką) i poddusić w piekarniku w temperaturze ok. 30-40 stopni. Wyjąc roladki i z wywaru zrobić sos. Jabłko przetrzeć przez sitko, dodać do sosu z mąki i wody, zrobić zawiesinę, wlać do wywaru, dobrze wymieszać i polać roladki.

Sposób przygotowania musu :

Antonówki obrać, pokroić w ćwiartki, włożyć do garnka, podlać rosołem i dodać przyprawy, poddusić do miękkości.

Podanie:

Roladki podać podane z sosem w towarzystwie musu jabłkowego. Smakują wyśmienicie, gorąco polecam.

Autor: Paulina Dynasińska

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →