Roladki z gęsi z musem jabłkowym

Sposób przygotowania roladek :
Filet z piersi gęsi rozkroić na osiem płatów, rozbić tłuczkiem.
Przygotować farsz:
Boczek pokroić, podsmażyć, podlać rosołem z gęsi, dodać warzywa, poddusido miękkości. Wątrobę sparzyć. Jabłko rozkroić na ćwiartki, usunąć pestki i dodać ze skórką do boczku, poddusić. Następnie : Boczek, wątrobę i jabłko bez skórki zemleć w maszynce, dodać odpowiednio przypraw, dobrze wymieszać i rozłożyć na ubite filety, rozsmarować równomiernie nożem i zwinąć roladki. Smażyć na smalcu z obu stron i przełożyć do garnka, podlać lekko rosołem z gęsi, dodać jedno całe jabłko (rozkrojone ze skórką) i poddusić w piekarniku w temperaturze ok. 30-40 stopni. Wyjąc roladki i z wywaru zrobić sos. Jabłko przetrzeć przez sitko, dodać do sosu z mąki i wody, zrobić zawiesinę, wlać do wywaru, dobrze wymieszać i polać roladki.
Sposób przygotowania musu :
Antonówki obrać, pokroić w ćwiartki, włożyć do garnka, podlać rosołem i dodać przyprawy, poddusić do miękkości.
Podanie:
Roladki podać podane z sosem w towarzystwie musu jabłkowego. Smakują wyśmienicie, gorąco polecam.
Autor: Paulina Dynasińska