Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Udko gęsie Confit , kapusta czerwona z jabłkami, żurawina, kluski

Udka marynujemy w czosnku i tymianku, odstawiamy na 6 godz, nastepnie Roztapiamy smalec i
doprowadzamy go do 90 *C , wrzucamy udka z marynatą, konfitujemy około 1,5 – 2 godz.

Ziemniaki gotujemy z solą, przecieramy i dodajemy ¼ mąki i jajko. Całość mieszamy i formujemy kulki
o wielkości 2 cm. Gotujemy.

Kapustę kroimy w paski a następnie gotujemy do miękkości, cebule pokrojoną w kostkę przesmażamy
na maśle i dodajemy kapustę, jabłka obieramy i kroimy w julienne i dodajemy do kapusty, całość
mieszamy i doprawiamy .



Czerwone wino odparować do połowy dołożyć żurawinę, a następnie wlać demi-glace. Gotować do
uzyskania gęstego sosu.

Autor przepisu: Mariusz Roch – Szef Kuchni Restauracji Kasztel
http://czasnagesine.pl/restauracje/163/restauracja-kasztel 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.