Udko gęsie Confit , kapusta czerwona z jabłkami, żurawina, kluski

Udka marynujemy w czosnku i tymianku, odstawiamy na 6 godz, nastepnie Roztapiamy smalec i
doprowadzamy go do 90 *C , wrzucamy udka z marynatą, konfitujemy około 1,5 – 2 godz.
Ziemniaki gotujemy z solą, przecieramy i dodajemy ¼ mąki i jajko. Całość mieszamy i formujemy kulki
o wielkości 2 cm. Gotujemy.
Kapustę kroimy w paski a następnie gotujemy do miękkości, cebule pokrojoną w kostkę przesmażamy
na maśle i dodajemy kapustę, jabłka obieramy i kroimy w julienne i dodajemy do kapusty, całość
mieszamy i doprawiamy .
Czerwone wino odparować do połowy dołożyć żurawinę, a następnie wlać demi-glace. Gotować do
uzyskania gęstego sosu.
Autor przepisu: Mariusz Roch – Szef Kuchni Restauracji Kasztel
http://czasnagesine.pl/restauracje/163/restauracja-kasztel