Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny 2016

KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 11-12 LISTOPADA 2016 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:

Województwo kujawsko-pomorskie

Udko gęsie Confit , kapusta czerwona z jabłkami, żurawina, kluski

Udka marynujemy w czosnku i tymianku, odstawiamy na 6 godz, nastepnie Roztapiamy smalec i
doprowadzamy go do 90 *C , wrzucamy udka z marynatą, konfitujemy około 1,5 – 2 godz.

Ziemniaki gotujemy z solą, przecieramy i dodajemy ¼ mąki i jajko. Całość mieszamy i formujemy kulki
o wielkości 2 cm. Gotujemy.

Kapustę kroimy w paski a następnie gotujemy do miękkości, cebule pokrojoną w kostkę przesmażamy
na maśle i dodajemy kapustę, jabłka obieramy i kroimy w julienne i dodajemy do kapusty, całość
mieszamy i doprawiamy .



Czerwone wino odparować do połowy dołożyć żurawinę, a następnie wlać demi-glace. Gotować do
uzyskania gęstego sosu.

Autor przepisu: Mariusz Roch – Szef Kuchni Restauracji Kasztel
http://czasnagesine.pl/restauracje/163/restauracja-kasztel 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.

Projekt dofinansowano ze środków Unii Europejskiej, w ramach pomocy technicznej PROW 2014-2020, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Organizator akcji Województwo Kujawsko-Pomorskie
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi