Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Wątróbka gęsia na szafranowych placuszkach ziemniaczanych z sosem malinowym karmelizowanym polskim jabłkiem z cynamonem i brzoskwinią i pieczonym buraczkiem winnym

Przepis to wątroba moczona 24 h w mleku i soku z jabłek.. smażona... przyprawiona i to dobrze musi być, jabłka na księżyce.. włóż cukier na patelnie aż karmel będzie brązowy. Kroisz jabłka i brzoskwinie w kostkę  smażyć chwilkę do miękkości...doprawiasz cynamonem (troszkę) buraka w piecu pieczesz kroisz tez na księżyce później na patelnie i ocet vinny dajesz jabłkowy trochę...sos malinowy.. maliny mrożone walisz na karmel na patelnie jak jabłka smażysz ze 15 min blendujesz blenderem i przez sito przcedzasz :)  Sos malinowy malujesz na talerzu... rozkładasz piękne polskie jabłka na sosie... placuszki szafranowe na środku i po drugiej stronie buraczki... dekorujesz i poezja smaku :)

Łukasz Piórkowski


Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.