Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Gęsia rolada z pietruszkowym indykiem i jabłkowym pęczakiem:

Gęś rozciąć i pozbawić wszystkich kości. Odciąć nadmiar mięsa z piersi, ud i skrzydełek i umieścić je w miejscach mniej umięśnionych. Zamarynować mięso majerankiem, czosnkiem i solą. Gęś odstawić do lodówki na kilka godzin. Pietruszkę zmielić i połączyć z mielonym indyczym mięsem. Rozsmarować równo na całej powierzchni gęsi. Pęczak ugotować na sypko. Przestudzoną kaszę wymieszać z pokrojonymi w kostkę jabłkami. Rozłożyć farsz na mięsie i zwinąć roladę. Aby się nie wysypał farsz spiąć krawędź mięsa wykałaczkami i związać dratwą. Piec w rękawie 45 minut na każdy kilogram gęsi, przez pierwszą godzinę w temp. 250oC, a później w 200oC.

Wino zagotować z tymiankiem, czosnkiem i liściem laurowym. Przecedzić. Dodać podsmażona cebulkę, żurawinę, kakao i szczyptę pieprzu. Gdy sos zgęstnieje dodać trochę tłuszczu i gotować jeszcze chwilę



Autor: Andrzej Karbowski 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.