KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 11-12 LISTOPADA 2017 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:

Województwo kujawsko-pomorskie

Gęsia rolada z pietruszkowym indykiem i jabłkowym pęczakiem:

Gęś rozciąć i pozbawić wszystkich kości. Odciąć nadmiar mięsa z piersi, ud i skrzydełek i umieścić je w miejscach mniej umięśnionych. Zamarynować mięso majerankiem, czosnkiem i solą. Gęś odstawić do lodówki na kilka godzin. Pietruszkę zmielić i połączyć z mielonym indyczym mięsem. Rozsmarować równo na całej powierzchni gęsi. Pęczak ugotować na sypko. Przestudzoną kaszę wymieszać z pokrojonymi w kostkę jabłkami. Rozłożyć farsz na mięsie i zwinąć roladę. Aby się nie wysypał farsz spiąć krawędź mięsa wykałaczkami i związać dratwą. Piec w rękawie 45 minut na każdy kilogram gęsi, przez pierwszą godzinę w temp. 250oC, a później w 200oC.

Wino zagotować z tymiankiem, czosnkiem i liściem laurowym. Przecedzić. Dodać podsmażona cebulkę, żurawinę, kakao i szczyptę pieprzu. Gdy sos zgęstnieje dodać trochę tłuszczu i gotować jeszcze chwilę



Autor: Andrzej Karbowski 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.

Projekt dofinansowano ze środków Unii Europejskiej, w ramach pomocy technicznej PROW 2014-2020, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Organizator akcji Województwo Kujawsko-Pomorskie
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi