KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 10-11 LISTOPADA 2018 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Gęsia rolada z pietruszkowym indykiem i jabłkowym pęczakiem:

Gęś rozciąć i pozbawić wszystkich kości. Odciąć nadmiar mięsa z piersi, ud i skrzydełek i umieścić je w miejscach mniej umięśnionych. Zamarynować mięso majerankiem, czosnkiem i solą. Gęś odstawić do lodówki na kilka godzin. Pietruszkę zmielić i połączyć z mielonym indyczym mięsem. Rozsmarować równo na całej powierzchni gęsi. Pęczak ugotować na sypko. Przestudzoną kaszę wymieszać z pokrojonymi w kostkę jabłkami. Rozłożyć farsz na mięsie i zwinąć roladę. Aby się nie wysypał farsz spiąć krawędź mięsa wykałaczkami i związać dratwą. Piec w rękawie 45 minut na każdy kilogram gęsi, przez pierwszą godzinę w temp. 250oC, a później w 200oC.

Wino zagotować z tymiankiem, czosnkiem i liściem laurowym. Przecedzić. Dodać podsmażona cebulkę, żurawinę, kakao i szczyptę pieprzu. Gdy sos zgęstnieje dodać trochę tłuszczu i gotować jeszcze chwilę



Autor: Andrzej Karbowski 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →