Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Korzenna pierś gęsi na polskich jabłkach z czerwoną porzeczką i smażoną soczewicą z pomidorami

Na tłuszcz z gęsi wlewamy na patelnie dwie łyżki miodu, dodajemy jabłka pokrojone w ósemki, dodajemy czerwoną porzeczkę i przyprawy: cynamon, goździki, imbir, sól , pieprz. Następnie chwilę dusimy, tak aby nie rozpadły się jabłka, ale były już trochę miękkie. Soczewice wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 10-15 min, tak aby była bardzo al dente. Następnie na masło rozpuszczone na patelni wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy ugotowaną soczewicę i skrojone w kostkę pomidory oraz sól, pieprz , siekaną natkę. Podsmażamy chwilę tak wszystko razem mieszając. Pierś wyjmuje z marynaty wrzucamy na suchą patelnie i obsmażamy z obu stron, ściągamy z patelni i kroimy na pięć na pięć plastrów. Na talerzu układamy ósemki jabłek w wachlarz polewamy sosem z porzeczką , obok układamy soczewicę. Na jabłka kładziemy 5 plastrów piersi , również w formie wachlarza.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.