Korzenna pierś gęsi na polskich jabłkach z czerwoną porzeczką i smażoną soczewicą z pomidorami

Na tłuszcz z gęsi wlewamy na patelnie dwie łyżki miodu, dodajemy jabłka pokrojone w ósemki, dodajemy czerwoną porzeczkę i przyprawy: cynamon, goździki, imbir, sól , pieprz. Następnie chwilę dusimy, tak aby nie rozpadły się jabłka, ale były już trochę miękkie. Soczewice wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 10-15 min, tak aby była bardzo al dente. Następnie na masło rozpuszczone na patelni wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy ugotowaną soczewicę i skrojone w kostkę pomidory oraz sól, pieprz , siekaną natkę. Podsmażamy chwilę tak wszystko razem mieszając. Pierś wyjmuje z marynaty wrzucamy na suchą patelnie i obsmażamy z obu stron, ściągamy z patelni i kroimy na pięć na pięć plastrów. Na talerzu układamy ósemki jabłek w wachlarz polewamy sosem z porzeczką , obok układamy soczewicę. Na jabłka kładziemy 5 plastrów piersi , również w formie wachlarza.